Viktor Rydberg

Viktor Rydberg föddes 1828 och dog 1895. Förutom att han var poet var han prosaförfattare, journalist, översättare, språkvårdare, religionsfilosof, kulturhistoriker och tecknare.

Kända verk

Viktor Rydberg förknippas kanske av många med julen eftersom två av hans mest kända verk är dikten Tomten och texten till Betlehems stjärna. Tomten, som inleds med orden “Midvinternattens köld är hård”, har blivit en riktig klassiker och Alice Tegnérs tonsättning av Betlehems stjärna (som ibland också kallas för Gläns över sjö och strand, eftersom det är så texten börjar) sjungs i många sammanhang kring jul. Ett annat känt verk är Singoalla, som är en kärlekshistoria.

Viktor Rydbergs liv

Viktor Rydberg var barn till en slotts- och fångvaktmästare och en barnmorska. Efter att mamman dött 1834 blev pappan nedbruten av sorg och barnen fosterhemsplacerade. Han inledde studier i juridik, men tog ingen examen. Istället började han arbeta som informator. Som journalist arbetade Viktor Rydberg bland annat på Jönköpingsbladet och och Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Han satt i kyrkomötet 1868 och var riksdagsledamot under ett par år. 1879 gifte han sig med Susen Emilia Hasselblad, men de fick aldrig några barn. Han dog efter att ha varit sjuk en kortare period.