Poesi – att skapa konst med ord

Poesi, det vill säga dikter, är en egen litteraturgenre. Poesi kommer från det grekiska ordet poiesis som betyder skapande. Med språket vill man frammana stämningar och känslor.

Läs dikter och skriv egna! Upptäck våra kända svenska kvinnliga poeter som till exempel Edith Södergran och Karin Boye. Låt dig inspireras till egna dikter med naturen som inspirationskälla, exempelvis om glädjen med blommor. Pioner är härliga blommor som förekommer i många färger och former. Hos Florea finns pioner för alla preferenser. Det finns säkert någon som passar hemma hos dig och lyser upp din trädgård. Hitta din favorit bland Floreas unika sortiment av fantastiska pioner.

Ordet lyrik kommer från grekiskans lyra, och där betonas diktens rytm och sångbarhet som framförs till musik. Centrallyriken är subjektiv och intim och förmedlar diktarens känslor, medan reflexionslyrik är mer intellektuell och resonerar om stora frågor.

Hur blir man poet?

Det finns ingen direkt utbildning för att bli poet, men gillar du att skriva är en bra början att gå kurser i kreativt skrivande genom studieförbund och folkhögskolor. Man kan även läsa längre kurser på högskolenivå. Vill du trycka dina dikter på egen hand finns det tjänster på nätet för att ge ut sin egen diktbok. Man kan också uppträda som estradpoet och läsa sina dikter vid olika tillställningar för att låta andra ta del av det man skrivit.