Hedra med en dikt till begravning

När en nära anhörig har gått bort är det svårt att tänka på något annat än sin sorg och till råga på allt ska det ordnas med begravning, blommor och ceremonier samt allt annat praktiskt som ett dödsfall kan medföra. Mitt i alltihop har du alla dessa känslor som kan vara svåra att klä i ord. Hur vore det om du skulle hedra den du hade som allra kärast med en dikt? En dikt kan vara ett sätt att få något slags avslut på det som borde ha sagts men som aldrig sades. Det kan även vara ett sätt att hedra den avlidna personen.

Skriva dikt inför den sista vilan

Begravningsdikter kan vara ett enklare alternativ till ett tal. Dessutom är en dikt ofta kortare och mer välformulerad än ett begravningstal. Dikten är också något som sedan kan bevaras som minne och ingå i en blomsterkrans eller ramas in för den avlidnes anhöriga att titta på när saknaden smyger sig på. Den kan också ingå i dödsannonsen om ni önskar ha en sådan i lokaltidningen. När du anlitar en begravningsbyrå i Stockholm eller någon annanstans kan även dem bistå dig med hur du vill arrangera begravningen och ge dig råd om tal, dikter och annat att ha med. Många begravningsbyråer får agera psykolog likaväl som arrangör, vilket ofta kan kännas tryggt för de anhöriga i en svår tid. Kort sagt är en dikt ett sätt att både få ur sig de egna känslorna och samtidigt hedra den döde inför den sista vilan.

Hitta inspiration

Var ska inspirationen komma ifrån? Vissa tycker det är svårt att författa en dikt medan andra låter pennan flyga över pappret som rinnande vatten. Det bästa är att samla dina tankar och leta djupt inne i ditt inre för att se hur du själv känner. Finns det ord som dyker upp som kan beskriva din relation med den avlidne eller fraser som vederbörande ofta sade under sin livstid och som kan komma till pass i dikten? Skriv ned hjälpord samt alla ord och begrepp, fraser och känslor som kommer upp i huvudet när du sitter där med penna och papper i handen. Ta med telefonen var du än är eftersom inspiration till dikten kan komma plötsligt.

Ta hjälp av diktböcker och rim

En dikt består ofta av verser och rim som gör att den blir lätt att komma ihåg samt att läsa. Det finns många diktböcker och samlingar för till exempel begravningar att ta hjälp av, bara för att komma igång. Titta online eller ta en sväng till biblioteket eller en bokaffär i närheten. Kolla även runt på begravningsbyråsajter, en del har till och med ett urval av verser och dikter som passar till begravningar.