Att arbeta med poesi och lyrik

Poesi och lyrik är två ord som kanske känns lite gammalmodiga. Det är dock fortfarande som så att poet är ett yrke och man kan arbeta inom genren. Det är emellertid inte helt lätt att försörja sig som just poet.

Att driva företag inom poesi och lyrik

Det finns inte egentligen några större företag där man blir anställd som poet. Man får ofta starta sitt eget företag. Om man är helt ny som chef, även bara för sig själv, kan det vara klokt att gå någon utbildning för att lära sig hur man bör styra upp arbetet. Att driva eget företag är inte alltid helt enkelt och det gäller att man har disciplin så att arbetet verkligen blir gjort.

Att vara bra på att skriva

Alla är inte naturligt bra på att skriva men i de allra flesta fall kan man faktiskt öva upp sina kunskaper. Det handlar bara om att man ska skriva mer. Det kan också löna sig att öka sitt ordförråd. Det gör man antingen genom att titta i ordböcker eller genom att läsa andras texter. I regel är det mycket roligare att läsa andras poesi och berättelser än att bara sitta och bläddra i en ordbok. När det gäller synonymer kan det dock vara klokt att ha ett synonymlexikon eller liknande till hands.

Vissa personer är bra på att skriva naturligt. Det kan bero på ärftliga faktorer. Ofta är personer som gillar att skriva bättre på det än dem som inte tycker om text. Man behöver dock inte vara bra på att skriva för att kunna skapa poesi. Man kan lika gärna berätta poesin muntligt.

Tjäna pengar på att skriva

Att tjäna pengar på att bara skriva poesi kan vara svårt. Man kan arbeta för någon tidning och få små dikter publicerade, men det ger ofta inte en inkomst man kan leva på. De allra flesta behöver ha ett arbete vid sidan av. Det arbetet kan dock ha med böcker eller texter att göra. Vissa arbetar som journalister och skriver även i det arbetet. Andra arbetar på bibliotek medan vissa jobbar på en teater.

Som poet kan man också vara med i olika tävlingar och där kan pengar ibland vara priset. Man kan också anlitas för att skriva dikter och annat vid olika högtider, samt för att läsa upp dikter i samband med olika event.

Olika yrken där poesi och lyrik förekommer

Även om det inte finns så många yrken där just poesi och lyrik är det man lever av, kan det trots allt förekomma inom yrket. Om man är artist och arbetar inom ett visst område, kan lyrik och poesi vara ett inslag som förekommer när låttexter skrivs. Även författare som arbetar med skrift på heltid kan till viss del använda lyrik i sina texter.