Att arbeta med poesi och lyrik

Poesi och lyrik är två ord som kanske känns lite gammalmodiga. Det är dock fortfarande som så att poet är ett yrke och man kan arbeta inom genren. Det är emellertid inte helt lätt att försörja sig som just poet.

Att driva företag inom poesi och lyrik

Det finns inte egentligen några större företag där man blir anställd som poet. Man får ofta starta sitt eget företag. Om man är helt ny som chef, även bara för sig själv, kan det vara klokt att gå någon utbildning för att lära sig hur man bör styra upp arbetet. Att driva eget företag är inte alltid helt enkelt och det gäller att man har disciplin så att arbetet verkligen blir gjort.

Att vara bra på att skriva

Alla är inte naturligt bra på att skriva men i de allra flesta fall kan man faktiskt öva upp sina kunskaper. Det handlar bara om att man ska skriva mer. Det kan också löna sig att öka sitt ordförråd. Det gör man antingen genom att titta i ordböcker eller genom att läsa andras texter. I regel är det mycket roligare att läsa andras poesi och berättelser än att bara sitta och bläddra i en ordbok. När det gäller synonymer kan det dock vara klokt att ha ett synonymlexikon eller liknande till hands.

Vissa personer är bra på att skriva naturligt. Det kan bero på ärftliga faktorer. Ofta är personer som gillar att skriva bättre på det än dem som inte tycker om text. Man behöver dock inte vara bra på att skriva för att kunna skapa poesi. Man kan lika gärna berätta poesin muntligt.

Tjäna pengar på att skriva

Att tjäna pengar på att bara skriva poesi kan vara svårt. Man kan arbeta för någon tidning och få små dikter publicerade, men det ger ofta inte en inkomst man kan leva på. De allra flesta behöver ha ett arbete vid sidan av. Det arbetet kan dock ha med böcker eller texter att göra. Vissa arbetar som journalister och skriver även i det arbetet. Andra arbetar på bibliotek medan vissa jobbar på en teater.

Som poet kan man också vara med i olika tävlingar och där kan pengar ibland vara priset. Man kan också anlitas för att skriva dikter och annat vid olika högtider, samt för att läsa upp dikter i samband med olika event.

Olika yrken där poesi och lyrik förekommer

Även om det inte finns så många yrken där just poesi och lyrik är det man lever av, kan det trots allt förekomma inom yrket. Om man är artist och arbetar inom ett visst område, kan lyrik och poesi vara ett inslag som förekommer när låttexter skrivs. Även författare som arbetar med skrift på heltid kan till viss del använda lyrik i sina texter.

Edith Södergran

 

Edith Södergran var kanske inte egentligen en svensk författare, men hon var svenskspråkig. Hon föddes 1892 i Sankt Petersburg i Ryssland och dog 1923 i Finland, i Raivola som numera tillhör Ryssland. Hon var finlandssvensk.

Sjukdom och debut

Edith Södergran hann ge ut fyra diktsamlingar under sitt liv. Debuten kom 1916 när hon var 24 år och hette helt enkelt Dikter. Hon hade fått tuberkulos 1908 och tillbringat lång tid på sanatorium. Inte förrän 1912 var hon fri från tuberkelbakterier och hosta. Hon var fortsatt svag på grund av sjukdomen, efter ett par år återkom hostan och febern och hon hade dessutom självmordstankar. Trots allt valde hon under 1915 att visa sina dikter för två författare. Den ena var positiv till hennes skrivande, de andra mer tveksam. 1916 tog hon steget att kontakta ett förlag och debutboken gavs ut, fast utan att hon fick något honorar. i debuten finns några av Edith Södergrans mest kända dikter, bland annat Dagen svalnar… som börjar med “Du sökte en blomma och fann en frukt” och som är omtyckt av många.

Ryska revolutionen och Septemberlyran

Den andra diktsamlingen, Septemberlyran, kom 1918. Det är bara två år senare, men utgiven i ett helt annat läge. Förutom att hon fortfarande var drabbad av sjukdom hade familjen drabbats hårt av den ryska revolutionen. Förmögenheten hade försvunnit och förutom ekonomiska problem led hon av isolering. Dikterna skildrar bland annat hennes försök att bygga upp en självkänsla och tro på sin rätt att uttrycka sig fritt. Boken är präglad av expressionism och hon är starkt influerad av Nietzsche.

Rosenaltaret, Framtidens skugga och aforismer

Den tredje diktsamlingen kom redan 1919 och hette Rosenaltaret. Hon gav ut en bok med aforismer under namnet Brokiga iakttagelser, också under 1919. 1920 kom en annan samling aforismer – Tankar om naturen.

Framtidens skugga är Edith Södergrans fjärde diktsamling och den sista som gavs ut under hennes liv. Den kom ut 1920. I den tar visioner form av hur världen ska kunna förnyas efter de katastrofer som härjade över världen. Även i denna diktsamling är expressionismen stark.

Slutet av livet

Under vintern 1922-1923 blev Edith Södergran sämre i sin sjukdom och hon fick allt svårare att andas. Hon ville inte skickas till sanatorium igen, utan valde att stanna hemma. Midsommardagen 1923 dog hon.

Efter hennes död gavs diktsamlingen Landet som icke är ut. Dikten som gett namn till samlingen är en av de dikter av henne som blivit allra mest älskade. Den handlar om en längtan efter döden, som skildras på ett harmoniskt sätt.